Jablečné kapsičky z kynutého těsta
Těsto:
250 ml mléka
20 g droždí
500 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
špetka soli
100 g másla
1 vejce
1 žloutek
Náplň:
5 jablek
100 g brusinek
1 lžička skořice
2 lžíce třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce na potření
Postup:
Z vlažného mléka, droždí, trošky mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme nakrájené máslo, celé vejce, žloutek a cukr. Nakonec vmícháme vzešly kvásek a pomocí robota vypracujeme hladké těsto, které dáme na teplé místo kynout zhruba 40 minut.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle smícháme je s brusinkami, skořicí a třtinovým a vanilkovým cukrem.
Nakynuté těsto vyválíme na tloušťku 3 až 5 mm. Nakrájíme na čtverce a na každý naneseme část náplně.
Přehneme na tvar šátečku a pomocí vidličky okraje přimáčkneme.
Šátečky poskládáme na plech vyložený pečící fólií a potřeme je rozšlehaným vejcem.
Pečeme je v předehřáté troubě na 180°C přibližně 18 minut.