Kynuté koláče s povidly
Těsto:
42 g čerstvého droždí
250 ml mléka
60 g třtinového cukru
500 g hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
150 g másla + na vymazání
1 vejce
Náplň:
Povidla
Drobenka:
Máslo
Hrubá mouka
Postup:
Z droždí, 1/2 vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky připravíme kvásek.
Zbylý cukr, prosatou mouku, vlažné mléko, 3 žloutky, sůl a vykynutý kvásek částečně promícháme a přilijeme rozpuštěné máslo.
Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme kynout asi 30 minut na teplém místě. Pak jo zlehka propracujeme a necháme dalších 30 minut kynout.
Těsto rozdělíme na 40 dílků, ze kterých vyválíme kuličky. Rozložíme je na plechy vymazané tukem a necháme je 15 minut kynout. Pak každou kuličku rozmáčkneme a např.obracenou skleničku vymáčkneme důlek. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
Koláče naplníme povidlama. Posypem drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 20 minut. Po upečení necháme koláče vychladnout a posypeme cukrem.