Jogurtový chleba
Suroviny:
750 g špaldové mouky typu T630
100 g žitné chlebové mouky
350 g teplé vody
20 g čerstvého droždí
3 lžičky soli
1 plná lžička medu
150 g bílého jogurtu
olej na vymazání
Postup:
Všechny přísady smícháme v míse pomocí ručního robota s nástavcem na míchání těsta, mícháme 5 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout hodinu.
Potom těsto vyklopíme na pomoučený vál, několikrát prohněteme a vyformujeme bochník, který lehce na povrchu nařízeneme.
Potom těsto vložíme do vymazané zapékací mísy, přikryjeme pokličkou a prendame do studené trouby a zapneme na 180°C pečeme cca 20 minut dokud se trouba nezahreje na požadovanou teplotu.
Pak sundáme pokličku, teplotu zvýšime na 220°C a pečeme ještě 10 minut nebo dokud chleba není zlatavý.