Pudinkový závin s jablky
Suroviny
500 g listového těsta 5 cukrářských piškotů 1 vejce na potření moučkový cukr na posypání Pudinková náplň: 0,5 l mléka 2 vanilkové pudinky v prášku 2 lžíce cukru Jablečná náplň : 4 větší jablka 120 g nasekaných vlašských ořechů 2-3 lžíce cukru hrst rozinek 1 sáček skořicového cukru 1 lžička mleté skořice 1 lžička rumu
Postup přípravy receptu
Z mléka, pudinkového prášku a dvou lžic cukru uvaříme hustý pudink, který necháme vychladit. Jablka nastrouháme nahrubo, vymačkáme z nich šťávu, přidáme cukr ( dle chuti a kyselosti jablek), vlašské ořechy, propláchnuté rozinky, které namočíme do horké vody a přidáme do ní lžičku rumu, skořicový cukr a skořici.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na silný plát asi 5 mm a poté ho pokryjeme vrstvou vychladlého pudinku, který rozetřeme po celém těstě. Posypeme ho rozdrcenými piškoty a ty pokryjeme vrstvou ochucených a na kousky pokrájených jablek.
Těsto opatrně svineme a okraje přitlačíme k sobě, aby se nám závin při pečení nerozvinul. Závin položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C.
Poznámka
Pečeme 15-20 minut do zezlátnutí. Upečený závin pak pocukrujeme moučkovým cukrem.